2015-03-12 16:18:28• hírek • Kocsis Zoltán

Prefektus úr, kérem, ennek semmi értelme!

Bő másfél héttel azt követően, hogy a mezőgazdasági társulások képviselőivel tárgyalt Eugeniu Avram prefektus a legelőgazdálkodási szabályozásról, pénteken a polgármesterekkel vitatta meg a problémát. A heves hangulatú megbeszélés végén ugyanúgy maradt a patthelyzet.

Gabriel Les, a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség megyei igazgatója ezúttal is elmondta: továbbra sem tudni, hogy a szabályozás elkészítésének hiánya miatt elesnek-e a legelők használói a hektáronkénti 123 eurós támogatástól. Az is lehet, hogy bírságot kell fizetniük, tette hozzá. „Persze, de a büntetés összeg akkora lesz, mint a támogatásé", hangzott a polgármesterek köreiből.

A megbeszélésen ezúttal is megjelent a bihari cég, amely lecsapva a törvény teremtette káoszra, vállalja, hogy elkészíti a legelőgazdálkodási szabályozás dokumentációját. „Én már tárgyaltam velük és a közel hétszáz hektárnyi legelő után 18.300 eurót kértek. Ekkora összeget mi nem tudunk kifizetni, főleg, hogy a költségvetésből nem különítettünk el erre a célra semmit", mérgelődött Incze Lajos halmi polgármester.

A rendkívül komplex eljárás elvégzésére vállalkozó cég ezúttal kommunikatívabb volt, mint legutóbb és elmondták, immár öt szatmári önkormányzattal kötöttek szerződést, amelynek fejében a polgármesteri hivatalok 2016 decemberéig kell fizessenek.

Az elhangzottak azonban a legkevésbé sem hatották meg a polgármestereket, legtöbbjük álláspontját pedig Ardelean Simion homoródi községvezető foglalta össze. „Prefektus úr, kérem, ez az egész egy hülyeség. Semmi értelme. Másfél órája, amióta zajlik ez a beszélgetés, senki és semmi nem tudott az ellenkezőjéről meggyőzni. Arról, hogy a legelőgazdálkodási szabályozásnak bármiféle értelme van. Ráadásul rengeteg pénzbe is kerül. Arról nem beszélve, hogy fontosabb dolgunk is van, hisz ott vannak a különböző beruházások. Véleményem szerint inkább fogjunk össze és tiltakozzunk a mezőgazdasági minisztériumnál", jelentette ki Ardelean, kósza tapsot kiváltva a kollégái között.

„Emberek! A törvény az törvény és nekünk be kell tartanunk! Ha nem is tudjuk befejezni a munkát az idén, legalább kezdjük el", válaszolta kényszeredetten Avram.

A román kormány még 2013-ban fogadta el a legelőgazdálkodási szabályozásról szóló törvényt, amelyet 2014 novemberéig kellett volna az önkormányzatoknak végrehajtaniuk. Azt, hogy maga a kormány mennyire vette komolyan az egészet, remekül mutatja, hogy a módszertant viszont csak idén februárban adta ki. Tehát három hónappal a saját maga által megszabott határidő után! Talán nem csupán véletlen egybeesés, hogy tavaly választási év volt. Mint ahogy lesz jövőre is.

„Tavaly ilyenkor ugyanitt tartottunk! Egy év alatt semmit sem haladt az ügy", súgja Dolhai Endre egri alpolgármester hamiskás mosollyal.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: